-->

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ

[4]

Ιστορικό Ναού


"Στερέωσον Κύριε, τὴν Ἐκκλησίαν σου
ήν εκτήσω τή δυνάμει τού Σταυρού σου"


Η ενορία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου περιλαμβάνει τους δύο οικισμούς των εργατικών κατοικιών της Ευκαρπίας οι οποίοι κατοικήθηκαν το 1992 και το 2004 αντιστοίχως. Επίσης ανήκουν σ' αυτήν αρκετά σπίτια από την δεξιά τω ανερχομένω πλευρά προς Ευκαρπία επι της οδού 25ης Μαρτίου.


Η ιδέα για την ίδρυση της ενορίας άρχισε να καλλιεργείται από τις πρώτες ημέρες που εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, από τον Ιούνιο του 1992. Οι πρώτοι δικαιούχοι δυσκολεύονταν να εκκλησιασθούν (ηλικιωμένοι, μητέρες με μικρά παιδιά) στον υπάρχοντα ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου Ν. Ευκαρπίας με αρκετά αρνητικές για την πνευματική τους ζωή συνέπειες. Μια εξ αυτών ήταν και η αδυναμία δημιουργίας ενοριακής συνειδήσεως, πράγμα που δυσκόλευε ποιμένα και ποιμενομένους. Οι πρώτες κινήσεις άρχισαν με τη σύσταση της Ερανικής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2001 από τον τότε μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιο και την διαρκή φροντίδα του ιερατικώς προϊστάμενου του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Ν. Ευκαρπίας π. Ιωάννη Δημητριάδη. Στόχος η θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης, ηγουμένης της μονής του   Χρυσοβαλάντου και παράλληλα η δημιουργία ενοριακής συνειδήσεως στους πιστούς κατοίκους, οι οποίοι δύσκολα απογαλακτίζονταν από τις ενορίες, απ’ τις οποίες προέρχονταν.

Από τον Οκτώβριο του 2002 με τον διορισμό ως προέδρου της ερανικής επιτροπής του π. Αθανασίου Αγγελίδη, εφημερίου τότε του Ι. Ν. Αγ. Ραφαήλ Μετεώρων, εντάθηκαν οι κάθε λογής προσπάθειες και έτσι αφ’ ενός άρχισε να «ζεσταίνεται» η ιδέα της ενοριακής ζωής και τον Απρίλιο του 2003 να τεθεί ο θεμέλιος λίθος του νέου Ιερού Ναού από τον Μητροπολίτη Διονύσιο. Κατά το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2002 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2004 οι διάφορες ιερές ακολουθίες τελούνταν αραιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σωματείου «Μακεδονία» του παλαιού οικισμού των Εργατικών Κατοικιών Ν. Ευκαρπίας. Τα καλοκαίρια του 2003 και 2004 οι λατρευτικές συνάξεις των πιστών γινόταν στον υπαίθριο χώρο του μικρού παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής, στο ρέμα δίπλα στο Γυμνάσιο. Το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση της Ενορίας δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου 2005 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Από τον Δεκέμβριο του 2004, οπότε κατοικήθηκαν και τα διαμερίσματα του νέου οικισμού,
οι δραστηριότητες της ενορίας στεγάστηκαν μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 στις αίθουσες απέναντι από το χώρο ανεγέρσεως του νέου Ιερού Ναού. Στις 22 Δεκεμβρίου του 2007 τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια της κατακόμβης του Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Βαρνάβα. Κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα γινόταν προσπάθειες τόσο να οργανωθεί και να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση της ανέγερσης και αποπεράτωσης της κατακόμβης, η οποία θα στεγάζει τις δραστηριότητες της ενορίας για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος Ιερός Ναός.

Η νέα ενορία, περνώντας από πολλές δυσκολίες και διακυμάνσεις κατόρθωσε να χαρεί την είσοδό της στην κατακόμβη του νέου Ιερού Ναού μόλις την 22 Δεκεμβρίου του 2007, οπότε τελέσθηκαν τα θυρανοίξια της από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Βαρνάβα. Αποτελούμενη από ανθρώπους του μόχθου προσπαθεί να ανεγείρει το νέο της ναό και να στεγάσει τις προσευχές της με πολλές θυσίες, μη παραθεωρώντας και τους υπόλοιπους τομείς (φιλανθρωπία-νεότητα κ.λπ.) δίνοντας έτσι τη μαρτυρία της στο αναπτυσσόμενο οικιστικά δημοτικό διαμέρισμα Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά.

Φωτογραφικό Αρχείο της Ενορίας


 
 

Ιστορικό Ναού Ιστορικό Ναού Reviewed by Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου on 8:24 μ.μ. Rating: 5

Sora Templates

Image Link [https://1.bp.blogspot.com/-1xL1R-oQgdM/V2vlGsjli8I/AAAAAAAALPA/3qUp3UUFF5M7Ih8qVtvqJ-N7EWNqoxBWACLcB/s1600/ekklisaki.jpg] Author Name [ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ] Author Description [Ο υπο ανέγερση Ιερός Ναός της Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Νέας Ευκαρπίας βρίσκεται στο κέντρο του νέου οικισμού των εργατικών κατοικιών] Twitter Username [agiaeirini] Facebook Username [osiaeirini] GPlus Username [106894850031497440000]